Skip to main content

Wat is klaarkomen en hoe voelt klaarkomen?

Het orgasme, ook wel bekend als klaarkomen, is een intense lichamelijke en emotionele ervaring die gepaard gaat met seksuele opwinding. Deze opwinding kun je samen met een partner of bij jezelf opwekken; via gemeenschap (penetratie), door orale seks (bijvoorbeeld pijpen) of door met jezelf en een speeltje te genieten. Het moment van klaarkomen is een moment van ultiem genot en extase dat zowel mannen als vrouwen kunnen ervaren. Maar hoe voelt klaarkomen eigenlijk? In dit artikel gaan we in op de sensaties en emoties die gepaard gaan met het orgasme, oftewel we vergelijken klaarkomen man met klaarkomen vrouw. Ontdek met PeakPlay de wonderlijke wereld van het klaarkomen en ontdek hoe mannen en vrouw klaarkomen beleven; wat de verschillen zijn én wat de overeenkomsten.

Hoelang duurt het klaarkomen?

De duur van een orgasme, het klaarkomen, is individueel en variërt dus van persoon tot persoon. Daarnaast speelt ook het geslacht een rol. Over het algemeen duurt een vrouwelijk orgasme langer dan een mannelijke climax. Wetenschappers schatten dat de meeste orgasmes gemiddeld tussen de 5 seconden en 2 minuten duren.

Hoe voelt klaarkomen voor een man?

Voor mannen wordt het orgasme vaak beschreven als een intens gevoel van plezier en ontlading. Het begint vaak met een gevoel van opbouwende spanning in het bekkengebied. Deze spanning verspreidt zich langzaam door het hele lichaam. Tijdens het orgasme ervaren mannen vaak ritmische samentrekkingen van de spieren in het bekkengebied, gevolgd door een golf van intens genot die zich door het lichaam verspreidt. Dit gaat vaak gepaard met het ejaculeren (spuiten) van sperma. De sensaties van een mannelijk orgasme variëren van persoon tot persoon, maar kunnen over het algemeen worden omschreven als een explosie van extatisch genot en een gevoel van diepe bevrediging.

Hoe voelt klaarkomen voor een vrouw?

Voor vrouwen is het orgasme een complexe ervaring die vaak wordt geassocieerd met een gevoel van diepe ontspanning en intens plezier. Tijdens seksuele opwinding bouwt de spanning zich, net als bij de man, op in het bekkengebied. Bij het orgasme ervaren vrouwen vaak ritmische samentrekkingen van de bekkenbodemspieren. Deze samentrekkingen kunnen variëren in intensiteit en duur. Het orgasme bij vrouwen wordt vaak omschreven als een golf van genot die zich door het hele lichaam verspreidt. Vaak gaat dit genot gepaard met een gevoel van warmte en tintelingen. De sensaties kunnen ook gepaard gaan met emotionele ontlading, zoals gevoelens van geluk, euforie en verbondenheid.

Hoe voelt klaarkomen van de vrouw en de man: overeenkomsten

Hoewel de ervaring van klaarkomen verschilt tussen mannen en vrouwen zijn er ook gemeenschappelijke elementen, oftewel: deze worden door beiden ervaart. Zowel mannen als vrouw ervaren:

  • een toename van hartslag en ademhaling tijdens het orgasme
  • een gevoel van intense ontspanning na afloop
  • een gevoel van bevrijding en gelukzaligheid
  • vaak gaat dit samen met een gevoel van een diepe verbondenheid met de partner

Welke soorten orgasmen zijn er?

Er zijn vele soorten orgasmen. De meeste wetenschappers erkennen de volgende soorten orgasmes:

  1. Clitoraal orgasme: Een clitoraal orgasme wordt voornamelijk aan het oppervlak van het lichaam gevoeld. Het wordt ervaren als een tintelend gevoel langs de huid en in de hersenen en komt wanneer de clitoris van de vrouw gestimuleerd wordt.
  2. Vaginaal orgasme: Dit type orgasme wordt dieper in het lichaam gevoeld en gaat vaak gepaard met pulsaties (samentrekkingen) in de vagina. Klaarkomen door stimulatie van de G-spot wordt als de ultieme vorm gezien.
  3. Anaal orgasme: Tijdens een anaal orgasme worden de spiercontracties voornamelijk gevoeld in en rond de anale sluitspier.
  4. Erogeen orgasme: Door stimulatie van minder voor de hand liggende erogene zones, zoals de oren, tepels, nek, ellebogen en knieën, kan een erogeen orgasme worden bereikt. Dit type orgasme wordt omschreven als een sensatie door het hele lichaam. Hou er rekening mee dat niet iedere persoon dezelfde zone ervaart als een erogene zone. Bij BDSM worden de erogene zones extra geprikkeld.
  5. Gecombineerd orgasme: De gelijktijdige stimulatie van zowel de vagina als de clitoris en/of de anus leidt tot een intenser orgasme. Hiervoor zijn verschillende soorten vibrators, dildo’s en buttplugs te koop. Deze zijn het proberen waard als je gaat voor een intense ervaring met trillingen door het hele lichaam.

Voor mannen bestaan er natuurlijk geen clitorale en vaginale orgasmes. In plaats daarvan kunnen mannen naast een ‘normaal’ orgasme met ejaculatie ook erogene en anale orgasmes ervaren. Bovendien kunnen mannen ook klaarkomen door stimulatie van de prostaat.

Conclusie: hoe voelt klaarkomen?

Klaarkomen is een unieke en intieme ervaring die zowel mannen als vrouwen kunnen beleven. Het is een moment van intense fysieke (lichamelijke) en emotionele voldoening. Hoe voelt klaarkomen? Het kenmerkt zich door een gevoel van genot, ontspanning en bevrijding. Hoewel de sensaties en emoties van het orgasme kunnen variëren tussen individuen, is een orgasme (het klaarkomen) een krachtige uiting van seksuele bevrediging en een bron van diepe verbinding met de partner.

Het klaarkomen blijft een fascinerend en mysterieus aspect van de menselijke seksualiteit. Seks met een partner, en het klaarkomen daarbij, blijft een kwestie van ontdekken, open communicatie, het ontdekken van jezelf en van wederzijds respect. Misschien lukt het jou zelfs wel om te squirten!