Skip to main content

Droom jij ervan aan het bed geketend te zijn? Of om jouw geblinddoekte partner seksueel te prikkelen? Dan is BDSM wellicht jouw ultieme manier om van het seksspel te genieten. BDSM kan leuk en spannend zijn. Ga je beginnen met bondage dan is dat een manier om nieuwe ervaringen te ontdekken en je fantasieën uit te leven. Ook biedt het jou de mogelijkheid je grenzen te verkennen en om elkaar te verrassen met nieuwe belevenissen.

Wat is BDSM?

BDSM staat voor Bondage, Discipline, Sadisme en Masochisme. Het is een vorm van seksueel vermaak waarbij een dominante persoon (de ‘dom’) zijn of haar partner (de ‘sub’) onderwerpt aan diverse seksuele handelingen. Deze handelingen kunnen variëren van lichte bondage (‘vastbinden’) tot intense fysieke of psychologische spelletjes. De onderworpen partner, de sub, wordt hierbij beperkt in de bewegingsvrijheid. Ook wordt de sub het zicht ontnomen, bijvoorbeeld door het gebruik van een blinddoek. Dit zorgt ervoor dat aanrakingen van de dom intenser worden beleefd.

In dit artikel lees je meer over de B van BDSM: bondage. Bondage is een vorm van BDSM en leidt, als je het goed aanpakt, tot een intieme, spannende ervaring. Voor zowel jou als je partner. Kortom: bondage kan je seksleven oppeppen.

Hoe werkt beginnen met bondage?

Bondage wordt in verschillende situaties gebruikt, bijvoorbeeld als een vorm van voorspel of als uitdrukking van iemands diepste verlangens. Het vastbinden (de bondage) kun je doen met verschillende materialen. Denk hierbij aan materialen als touw, leer, latex, tape en sjaals; variërend van zacht tot ruw en extreem. Zorg er altijd voor dat je met materialen werkt die veilig en comfortabel zijn voor beide partners.

Hoe kun je beginnen met bondage?

Lees eerst de spelregels om laagdrempelig én veilig met bondage aan de slag te gaan.

Als je wil beginnen met bondage dan is het belangrijk om een paar spelregels in acht te nemen. PeakPlay zet de belangrijkste voor je op een rijtje.

#1. Zorg ervoor dat jij en je partner allebei vertrouwd zijn met het idee als je gaat beginnen met bondage

Voor je gaat beginnen met bondage zul je regels en grenzen moeten afspreken met je partner. Praat hierover en zorg dat jullie het eens zijn over de regels en grenzen. Deze regels en grenzen zijn afhankelijk van de situatie en van hoe ver je beiden wil gaan. Tijdens het spel respecteer je altijd, hoe opgewonden je ook bent, deze regels en grenzen! Alleen zo blijft bondage voor alle partijen veilig en plezierig.

#2. Gebruik veiligheidsmaatregelen zoals een veiligheidswoord of veiligheidssignaal waarmee jullie de sessie kunnen beëindigen

Als algemene regel geldt dat altijd een veiligheidswoord of ander signaal moet worden afgesproken dat door beide partners direct wordt begrepen. Dit woord of signaal gebruik je om de sessie te beëindigen wanneer deze niet prettig meer aanvoelt voor een van de partners. Daarnaast is het belangrijk dat beide partners regelmatig bij elkaar controleren of alles goed gaat. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van een tik of een ander teken.

#3. Begin eenvoudig en zacht, bijvoorbeeld met zijden sjaals of een blinddoek

Een blinddoek is het meest gebruikte en geschikte accessoire als je voor het eerst aan de gang gaat met bondage. Deze blinddoek wordt gedragen door de sub (onderworpen partner). Om eenvoudig en zacht te beginnen met het vastbinden kun je een sjaal gebruiken. Deze kun je ook gebruiken als blinddoek. Het grote voordeel van een sjaal als bondagemiddel is dat deze makkelijker te verwijderen. De vastgebonden persoon kan zo snel bevrijd worden.

#4. Ontdek welk soort het beste werkt voor jou als je gaat beginnen met bondage

Bij bondage maak je diverse lichaamsdelen aan elkaar vast óf aan een voorwerp zoals een bed of tafel. Ook kan je bondage gebruiken om het lichaam in een bepaald houding te dwingen, bijvoorbeeld door het spreiden van de benen met een spreistang. De dom houdt de sub zo goed in bedwang en kan overal goed bij.

Om te beginnen met bondage is een startersset handig

#5. Zorg ervoor dat je je altijd comfortabel en ontspannen voelt

Wederzijds goedvinden is heel belangrijk als je met bondage aan de slag gaat. Het is daarom belangrijk een partner te kiezen die je volledig vertrouwt en waarmee je goed kunt communiceren. Als jullie je bij elkaar op je gemak voelen, begrijpen en vertrouwen jullie elkaar beter. En voel je je niet op je gemak? Zeg het dan!

#6. Praat met elkaar en zorg ervoor dat jullie allebei weten wanneer je moet stoppen

Blijf met elkaar communiceren tijdens het uitvoeren van het bondagespel. Dit is belangrijk voor een veilige en comfortabele sfeer tussen jou en je partner. Geef hierbij aan wat je wilt en wat je niet wilt, wat je grenzen zijn en wat prettig voor je voelt. Luister naar elkaar en ga respectvol met elkaar om. Alleen zo is bondage een positieve ervaring voor jullie allebei.

#7. Wees creatief als je gaat beginnen met bondage; gebruik bondage attributen of kinky kleding

Je kunt verschillende attributen gebruiken voor bondage. Veelgebruikte attributen hierbij zijn maskers, handboeien, voetboeien, kettingen, blinddoeken en spreidstangen. Je kunt ook de aanschaf van een complete (starters)sets overwegen. Met bepaalde kledingstukken zoals catsuits, bodystocking of latex kleding kun je extra opwinding toevoegen aan de ervaring. Ook kan het gebruik van kleding helpen om het gevoel van macht of onderwerping te versterken.

#8. Let op de hygiëne, de veiligheid en gebruik waar nodig een glijmiddel

Zorg ervoor dat alle gebruikte materialen goed schoon zijn voordat je ze gebruikt. Bepaalde bondage attributen en seksspeeltjes voorzie je bij voorkeur van glijmiddel om schade, bijvoorbeeld aan de huid, te voorkomen. Let er bij het gebruik van accessoires als touwen op dat je deze niet te strak aantrekt. De bloedsomloop mag niet beperkt worden. Controleer als dom regelmatig of er geen veranderingen aan de huid optreden bij de sub. Doe, zeker als beginner, geen kettingen of touwen om de nek.

#9. Doe het rustig aan en verken je grenzen

Neem, vooral als je pas begint met bondage, de tijd. Je hoeft niet te haasten om alles te doen wat je wilt. Juist als je oefent en experimenteert met verschillende technieken weet je wat je wel en niet prettig vindt. Neem genoeg tijd om te genieten!

Geprikkeld door deze tips om met bondage aan de slag te gaan?