Skip to main content

Over squirten doen wilde verhalen de ronde en vele vrouwen vragen zich af of het überhaupt bestaat; squirten. Vaak ook sprietsen of sproeien genoemd. Jij wil misschien ook weten of het normaal is om te sproeien tijdens de seks. Vooropgesteld: wat normaal is, is voor iedere vrouw verschillend. Feit is wel: squirten bestaat, maar niet iedere vrouw kan het. In dit artikel leggen wij haarfijn uit wat squirten is én geven we antwoord op de vraag hoe je moet squirten en of iedere vrouw dit in zich heeft 😉 Met onze 6 tips geniet jij gegarandeerd een intens orgasme. Welke tips dat zijn lees je hier!

Wat is squirten?

Squirten wordt ook wel de vrouwelijke ejaculatie genoemd. Het vocht komt vrij bij de beleving van een intens orgasme. PeakPlay legt uit welke speeltjes jou kunnen helpen bij de juiste stimulatie. Zo kun ook jij proberen of het je lukt om te sprietsen. 

Squirten vrouw: vrouwelijke ejaculatie

Waar de mannelijke ejaculatie gelijk staat aan een zaadlozing, staat de ejaculatie bij vrouwen voor het verliezen of spuiten van vocht tijdens de seks. Hoeveel vrouwen precies kunnen squirten is niet exact bekend. Wetenschappelijk onderzoek uit 2013 laat zien dat het percentage squirtende vrouwen tussen de 10 en 54% ligt.

Sproeien komt voor bij een vaginaal organisme, ook wel G-spot orgasme genoemd. Het aantal klieren in jouw plasbuis bepaalt of je kunt squirten. Het vrijkomen van het vocht wordt veroorzaakt doordat de spieren in je vagina, en soms bij je baarmoeder, samentrekken. Afhankelijk van de sterkte van die spieren druppelt of spuit het vocht eruit. Goed om te weten: spuiten komt minder vaak voor dan druppelen. 

Wat is squirt vocht?

Squirten is het fenomeen waarbij sommige vrouwen tijdens de climax vocht verliezen, hetzij in de vorm van druppels óf door letterlijk te squirten of sproeien uit de vulva. Er is echter veel onzekerheid over dit fenomeen, zoals wat het precies is en waar het vocht vandaan komt. Sommigen beweren dat het urine is, terwijl anderen het afdoen als een andere vloeistof.

Wat squirten precies is, is nog steeds een groot raadsel! Uit onderzoek is wel gebleken dat dit vocht bestaat uit de volgende vloeistoffen.

Prostaatvocht

Deze vloeistof komt uit de Skene-klieren rond de plasbuisopening en bevat PSA (prostaat specifiek antigeen). Het prostaatvocht is dik en melkachtig en lijkt op het vocht dat bij een mannelijke ejaculatie wordt uitgescheiden.

Vaginaal opwindingsvocht

Het vaginale vocht is bijna transparant en wordt niet afgescheiden door klieren, maar sijpelt vanuit de bloedvaten van de vaginawand in het vaginale kanaal. Het proces begint met kleine druppels en eindigt met de bevochtiging van de gehele binnenkant van de vagina.

Verdunde urine

Volgens onderzoek bevat squirtvocht soms ook verdunde urine in grotere hoeveelheden. Het squirtvocht heeft echter over het algemeen niet dezelfde kleur, geur of smaak als urine.

Baarmoederhalsslijm

De kleur en structuur van het cervixslijm verandert tijdens de menstruatiecyclus. Het kan soms zeer plakkerig of crèmig zijn, en op andere momenten waterig of witachtig.

wat is squirten

Hoe voelt squirten?

Hoe voelt zo’n vrouwelijke ejaculatie of spuitorgasme? Veel vrouwen beschrijven een sensatie van druk of persdrang bij aanraking van de G-spot. Het orgasme wordt diep in het lichaam ervaren en de vagina zal een ballon-effect vertonen in het uiteinde van de vagina.

Bij stimulatie met de vingers, zal het vrijgekomen vocht een ploppend geluid maken. Het is echter belangrijk om te weten dat in tegenstelling tot wat vaak in pornografie wordt gesuggereerd, het vocht meestal niet wegspuit, maar eerder uitlekt. Dus, vrouwen spuiten meestal niet als een fontein.

Kan elke vrouw squirten?

Veel vrouwen ervaren slechts zelden of helemaal geen uitstroom van vocht tijdens het orgasme. Voel jij geen drang om te ejaculeren? Dat kan! Niet iedere vrouw heeft die drang of kan sprietsen. Slechts een klein percentage van de vrouwen bereikt uitsluitend of voornamelijk een orgasme door stimulatie van de G-spot.

Vrouwen die wel kunnen squirten omschrijven het gevoel alsof ze, vlak voor het klaarkomen, heel nodig moeten plassen. Het daadwerkelijk ‘loslaten’ kan lastig zijn als je de aandrang voelt. In elk geval is het niet zo dat squirten een bewijs is van meer dan gemiddelde opwinding. Sommige vrouwen genieten er erg van, anderen ervaren geen speciale gevoeligheid in die zone. Dit verschilt dus per vrouw.

Voel je ook niet verplicht om hier naar op zoek te gaan of om dit te forceren. Zet als partner een vrouw ook niet onder druk om ermee door te gaan als ze dit niet wil of er niets aan vindt. Ervaar en ontdek wat voor jou of je partner prettig is.

Hoe moet je squirten?

Squirten is te leren, maar het is niet eenvoudig en vraagt toewijding en oefening. Om tot squirten te komen gaat het erom dat je de juiste druk uitoefent op de G-spot. Dit treedt op wanneer de G-spot met behoorlijk snelle op- en neergaande bewegingen wordt gestimuleerd. Niet alle vrouwen vinden dit prettig of zijn hier gevoelig voor. Er zijn speciale speeltjes waarmee je makkelijker kunt squirten.

Onze 6 tips om te squirten!

Onderstaande zes tips kunnen ook jouw helpen een intens orgasme te beleven.

Tip 1: Neem de tijd om het juiste gevoel te leren herkennen

Als je eenmaal weet welk gevoel je moet ervaren om je volledig te kunnen overgeven en te kunnen squirten, dan kun je ook oefenen om tot het moment van overgave te komen.

Tip 2: Zorg dat je ontspannen bent

Deze tip lijkt misschien voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je je volledig op je gemak voelt.

Tip 3: Leeg je blaas vooraf

Om vervelende situaties te voorkomen is het belangrijk om vooraf naar het toilet te gaan. Je overgeven op het moment suprême gaat makkelijker als je blaas leeg is.

Tip 4: Gebruik een G-spot vibrator voor de juiste stimulatie

Je begint met stimulatie van de G-spot met je vingers, de penis van je partner of met een seksspeeltje speciaal voor stimulatie van de G-spot (link naar top x G-spot vibrators*).

Tip 5: Intense sensatie = overgave

Het is belangrijk dat je je als vrouw volledig kunt overgeven. Alleen dan kun je je die intense sensatie ervaren. Zorg er daarom voor dat je in de juiste mood bent.

Tip 6: Duw je bekkenbodemspieren naar buiten

Zodra je, tijdens deze stimulatie, een intense sensatie diep in de vagina voelt, duw je de bekkenbodemspieren naar buiten terwijl je klaarkomt. En dan…spuiten maar :). 

Lukt het squirten niet? Geen probleem!

Lukt squirten je niet ondanks alle oefening? Niets aan de hand, óók dat is volkomen normaal. Zonder sproeien kun je net zo goed intens genieten van een orgasme door stimulatie van je G-spot. Enjoy!