Skip to main content

Als je op zoek bent naar het beste glijmiddel, kan het moeilijk zijn een keuze te maken. Glijmiddelen zijn namelijk een belangrijk onderdeel van je seksleven. Ze maken jouw intieme momenten comfortabeler en leuker. Ze zijn geschikt om te combineren met andere seksactiviteiten zoals een erotische massage. Je zoekt daarom wellicht nu hulp om jouw beste glijmiddel te kiezen. Want: hoe doe je dat? Er zijn verschillende soorten op de markt. Elk hebben ze hun eigen voordelen en nadelen. Gelukkig heeft PeakPlay een paar tips die jou helpen om het beste middel voor jou te kiezen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van glijmiddel? Glijmiddel is ontworpen om contact tussen twee oppervlakken, denk hierbij aan je huid, maar ook aan kleding of seksspeeltjes, makkelijker en beter te maken.

Waarom een glijmiddel gebruiken?

Het gebruik van glijmiddel:

 • kan helpen bij het verminderen van irritatie en wrijving tijdens seksueel contact of bij het gebruik van seksspeeltjes. 
 • kan het genot verhogen doordat het vochtgehalte verhoogd wordt.
 • helpt als je last hebt van een droge vagina. Een droge vagina kan leiden tot pijnlijke seks; een glijmiddel vermindert de pijn. 
 • is nuttig als je last hebt van vaginale irritatie. Sommige vrouwen ervaren irritatie tijdens seksueel contact, en glijmiddel kan de irritatie verminderen. 
 • kan het gebruik van condooms gemakkelijker maken, het voorkomt dat ze verschuiven en dat is wel zo veilig (zorg wel dat je de juiste maat condoom kiest). 

Ben je nog onbekend met het gebruik? Dan is het een goed idee dit eens te proberen om te zien of het je seksleven ten goede komt. Durex bijvoorbeeld heeft een ruim assortiment aan glijmiddelen.

Welke soorten glijmiddel zijn er?

De meest voorkomende soorten zijn gebaseerd op water, gemaakt van siliconen of gebaseerd op olie. Ook zijn er middelen te koop die zorgen voor een tintelend effect of die een smaakje hebben. Een natuurlijk glijmiddel is ook een optie, maar het gebruik daar raden wij af. Welke glijmiddel je gebruikt, hangt af van wat je wilt. Als je het koopt dan is het belangrijk om erop te letten dat het PH-neutraal is. Het is ook belangrijk dat het middel veilig in gebruik is en, als je dat wil, veilig is om te gebruiken in combinatie met condooms en seksspeeltjes. Als je twijfelt zorg dan dat je je vooraf goed informeert.

Glijmiddel op waterbasis

Glijmiddelen op waterbasis zijn de meest voorkomende en zijn geschikt voor het gebruik met een condoom. Ze hebben een licht glijdend en verkoelend effect. Ze zijn ook veilig om te gebruiken in combinatie met alle soorten seksspeeltjes. 

Siliconen glijmiddel

Siliconen glijmiddelen zijn een stuk dikker en glijden daarom beter. Ze zijn ook geschikt voor het gebruik met condooms, maar hebben de neiging om te verdampen naarmate je ze langer gebruikt. Ook zijn ze niet geschikt om te gebruiken met seksspeeltjes omdat ze de materialen kunnen aantasten. 

Glijmiddel op oliebasis

Glijmiddelen op oliebasis zijn superglad en zorgen voor een langdurig verkoelend en glijdend effect. Ze zijn goed te gebruiken met latex condooms, maar niet met polyurethaan of andere condooms die geen latex bevatten. Ook zijn ze niet geschikt om te gebruiken met seksspeeltjes. 

Tintelende glijmiddelen

Tintelende glijmiddelen behoren tot de populaire soorten. Ze zijn gemaakt met speciale ingrediënten die zorgen een licht tintelend effect op de huid. Ook kunnen deze ingrediënten het seksuele plezier vergroten. Ze kunnen gebruikt worden voor vaginale, anale en orale seks. Ook kunnen ze kunnen de vagina verzachten en de pijn verminderen die soms tijdens het vrijen kan optreden. Let op: tintelende glijmiddelen kunnen soms een brandend gevoel veroorzaken. Dit is vooral het geval als je gevoelig bent voor bepaalde ingrediënten. Als dat zo is kun je beter kiezen voor een glijmiddel kiezen dat geen allergenen bevat. 

tekst gaat verder onder de foto

Glijmiddelen met een smaakje

Een glijmiddel met een smaakje is perfect voor mensen die ‘smaakvolle seks’ willen hebben. Deze middelen zijn gemaakt met smakelijke ingrediënten zoals vanille, chocolade, aardbei. Meestal is hierbij gekozen voor natuurlijke ingrediënten en zijn ze daarmee veilig voor alle soorten seks. 

Natuurlijke glijmiddelen

Er zijn veel verschillende soorten natuurlijke glijmiddelen die kunnen worden gebruikt voor seksuele activiteiten. De meest voorkomende natuurlijke varianten zijn: 

 • Kokosolie 
 • Olijfolie 
 • Amandelolie 
 • Avocado-olie 
 • Jojoba-olie 
 • Abrikozenpitolie 
 • Teunisbloemolie 
 • Sheaboter 
 • Druivenpitolie 
 • Perzikpitolie 
 • Vitamine E-olie

Peakplay geeft geen voorkeur aan het gebruik van natuurlijke glijmiddelen. Lekker masseren met een natuurlijke glijmiddel kan nog wel, maar deze stoffen wil je echt niet in je vagina of anus krijgen. Dus ga je van massage over op echte seks, dan is het beter een ander glijmiddel te gebruiken. Anders kun je een infectie of irritatie krijgen en dat wil je natuurlijk niet!

Glijmiddel voor de overgang bij vrouwen (bij vaginale droogheid)

Het beste gebruik je in de menopauze een glijmiddel op waterbasis. Deze zijn namelijk gemaakt met natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, vitamine E en kamille. Het voordeel is dat de glijmiddelen op waterbasis hypo allergeen zijn, pH-neutraal én zorgen voor een goede geleiding. Ook kan een glijmiddel op waterbasis de vaginale droogheid verminderen, een vaak voorkomend verschijnsel tijdens d​​e menopauze, ook wel overgang genoemd. Tijdens de overgang is het belangrijk om een glijmiddel te kiezen dat geen glycerine, parabenen of petrochemische stoffen bevat.

tekst gaat verder onder de foto

Glijmiddel in de overgang

Tips om een glijmiddel te kiezen

Om de keuze voor een glijmiddel te vergemakkelijken hebben wij een paar tips voor je. Zo kun jij eenvoudiger het beste middel voor jouw situatie kiezen.

#1 Bepaal je wensen

Wat zoek je precies in een glijmiddel? Wil je iets dat langer blijft zitten? Of dat het glijmiddel de huid soepeler maakt? Of wil je gewoon iets meer ‘glijden’? Als je weet wat je precies wilt, dan kun je een glijmiddel beter afstemmen op je behoeften

#2 Controleer de ingrediënten van het glijmiddel van je keuze 

Als je op zoek bent naar het beste glijmiddel is het belangrijk om naar de ingrediënten te kijken. Veel glijmiddelen bevatten ingrediënten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Kijk daarom goed of er geen ingrediënten in het middel zitten waarvoor je allergisch bent. Het is ook belangrijk om te kijken of het glijmiddel veilig is om op de huid te gebruiken. Sommige glijmiddelen bevatten chemicaliën die niet goed zijn voor je huid of je vibrator.

#3 Bedenk hoeveel geld je aan je glijmiddel wil uitgeven

Als je op zoek bent naar het beste glijmiddel, is het belangrijk om naar de prijs te kijken. Glijmiddelen kunnen duur zijn, maar er zijn ook veel goedkope opties. Kijk daarom goed naar de prijs en bekijk wat er het beste bij je budget past. 

#4 Stem het glijmiddel af op je huidtype

Om het beste glijmiddel voor jou te bepalen is het belangrijk om te weten wat je huidtype is. Niet alle soorten werken goed voor iedereen. Kijk daarom goed naar wat voor soort huid je hebt en kies een glijmiddel dier daarop is afgestemd.