Skip to main content

Condoom maat

Veilig kunnen genieten, zonder zorgen over een SOA of een zwangerschap, begint bij het kiezen van de juiste maat condoom. Na dit artikel weet je hoe je meet welke condoom maat past bij jouw penis. Een goed passend condoom zorgt ervoor dat vrijen met een condoom niet (langer) voelt als een belemmering.

Welke maat condoom?

Welke maat condoom heb ik nodig? Dat is een vraag die bijna iedere man zichzelf stelt. Bij het kopen van een condoom is de juiste maat kiezen het meest belangrijk. Een standaard condoom is niet geschikt voor iedereen. De standaard condoom zit slechts bij 60% van de mannen goed. Voor de overige mannen is deze condoom te breed of te strak. Is de maat van je condoom niet goed, dan kan het volgende gebeuren:

 • Een te klein condoom kan afknellen 
 • Een te klein condoom kan terugrollen
 • Een te klein condoom is moeilijk aan te brengen
 • Een te klein condoom scheurt sneller 
 • Een te groot condoom kan afglijden tijdens de seks

Als je het condoom niet goed over de schacht van de penis kan laten glijden, dan is deze te klein. Is er ruimte tussen de erectie en het condoom, dan is deze te groot. Het moet niet voelen alsof het condoom eraf kan vallen.

condoom maat

Uitstellen van je orgasme met een strakkere condoom 

Is het condoom goed over de schacht te rollen, maar zit deze wel wat strakker? Dan zorgt dit ervoor dat je erectie harder is. Je hoogtepunt kun je daardoor langer uitstellen. Hiervoor zijn overigens ook speciale orgasme vertragende condooms te koop óf maak eens gebruik van een cockring. Bij kinky seks kan een iets kleiner condoom praktisch zijn. Deze blijft namelijk beter zitten.

Is de lengte van mijn condoom belangrijk?

Als het gaat om het bepalen van de maat dan is normaalgesproken alleen de dikte van de penis van belang. De meeste condooms hebben een lengte van 20 centimeter. Is je condoom te lang voor je penis? Dan hoef je deze niet helemaal af te rollen. Rol je condoom juist zo ver mogelijk af als het condoom te kort voor je is.

Nominale breedte bij condooms

De maat van condooms wordt door fabrikanten uitgedrukt in de nominale breedte. We horen je denken: de nominale wat? Wij leggen het voor je uit. De nominale breedte is de breedte van een condoom als deze plat op tafel ligt. De condoom maat is dus niet de omtrek en ook niet de doorsnede van een condoom. 

condoom maten

Soorten condooms

Het is belangrijk om te onthouden dat condooms de beste manier zijn om zwangerschap en soa’s te voorkomen. Kies een condoom dat past bij jouw voorkeur en behoeften en gebruik het correct om effectief te zijn. Er zijn verschillende soorten condooms beschikbaar die verschillende kenmerken en eigenschappen hebben. Hier zijn enkele voorbeelden:

Latex condooms

Dit zijn de meest voorkomende condooms en worden gemaakt van latexrubber. Ze zijn effectief in het voorkomen van zwangerschap en het overdragen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

Polyurethaan condooms

Deze condooms zijn gemaakt van een synthetisch materiaal en zijn geschikt voor mensen met een latexallergie. Ze zijn ook dunner dan latex condooms, waardoor ze gevoeliger aanvoelen tijdens seks.

Lamswollen condooms

Deze condooms zijn gemaakt van schapendarm en zijn geschikt voor mensen met een latexallergie. Ze zijn echter minder effectief in het voorkomen van soa’s omdat ze poriën hebben die virussen en bacteriën kunnen doorlaten.

Groot formaat condooms

Deze condooms hebben een grotere maat dan standaard condooms en zijn bedoeld voor mannen met een grotere penis.

Ribbel- en noppencondooms

Deze condooms hebben ribbels en noppen aan de buitenkant om extra stimulatie te bieden tijdens seks.

Smaak- en geurcondooms

Deze condooms zijn bedoeld om de ervaring van orale seks te verbeteren en zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en geuren.

Verwarmende en verkoelende condooms

Deze condooms hebben een speciale glijmiddel dat zorgt voor een verkoelend of verwarmend effect om de seksuele ervaring te versterken.

condooms

In 3 stappen de juiste condoom maat

Bepaal in drie stappen welke condoom maat jij nodig hebt. Zo weet je zeker dat je goed zit en niet voor verrassingen komt te staan. Want dat is lullig.

Stap 1: meet de dikte van je penis

Bij het bepalen van de juiste maat condoom is de omtrek van je penis in erectie bepalend. Je meet de omtrek op het dikste punt, halverwege de stijve penis. Gebruik hiervoor een meetlint. De dikte van je penis kan soms gedurende de dag wat variëren. Meet daarom op meerdere momenten zodat je zeker weet dat je uitgaat van de juiste dikte.

Stap 2: bepaal je maat voor de nominale breedte van de condoom

Op elke condoomverpakking staat de nominale breedte vermeld. Dit is de breedte van de condoom als deze plat op tafel ligt. De maat van een condoom wordt uitgedrukt in de nominale breedte. Dit is dus niet de lengte van de penis of omtrek van de condoom. Onderstaande tabel kan je helpen de juiste maat te bepalen.

Omtrek stijve penisMaat van het condoom nominale breedte
Tot 10 centimeter47 mm
10 – 11 centimeter49 mm
11 – 11,5 centimeter53 mm
11,5 – 12 centimeter57 mm
12 – 13 centimeter60 mm
13 – 14 centimeter64 mm
vanaf 14 centimeter69 mm

Stap 3: voor welk soort condoom ga je?

Naast de ‘gewone’ condoom zijn er ook andere varianten te koop zoals:

 • extra dunne condooms zodat het nog meer lijkt of je echt huid-op-huid contact hebt
 • condooms met een smaakje voor als je de penis van je partner met de mond wil verwennen
 • condooms met ribbels of noppen: voor extra stimulatie
 • condooms met of zonder glijmiddel. Een condoom zonder glijmiddel kan prettig zijn bij orale seks of als je een eigen glijmiddel wil gebruiken. 
 • orgasme vertragende condooms: als je extra lang wilt genieten en je hoogtepunt nog even wilt uitstellen
 • condooms op maat: zit jouw goede maat er niet tussen? Kies dan voor een condoom op maat. Zo weet je zeker dat de condoom goed om je penis blijft zitten en voorkom je dat deze tijdens de seks afglijd.

Juiste condoom maat

Welke je ook kiest, zorg altijd voor de juiste maat condoom! Alleen dan kun je veilig en zorgeloos genieten van seks. Bestel de condooms die passen bij jouw voorkeuren veilig en discreet.

welke maat condoom

Wil je verder lezen?

Als je onze content leuk en interessant vindt, lees dan ook eens: