Skip to main content

Hoe gebruik je een condoom: wat is een condoom en hoe werkt het?

Zin in een lekker avontuur? Vergeet dan het condoom niet om jezelf en je partner te beschermen!

Wat is een condoom eigenlijk?

Een condoom is een dun, elastisch voorbehoedsmiddel dat wordt gebruikt tijdens seksuele activiteiten. Het belangrijkste doel is om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Er zijn diverse soorten condooms te koop.

Hoe gebruik je een condoom
Condooms zijn er in vele soorten en maten

Waarvan is een condoom gemaakt en hoe werkt een condoom?

Een condoom is meestal gemaakt van latex of polyurethaan en vormt een barrière tussen de penis en de vagina. Het condoom zorgt ervoor dat het sperma opgevangen wordt en voorkomt dat het sperma (en andere lichaamssap) in contact komt met de slijmvliezen van de partner. Voor de betrouwbaarheid is het belangrijk om het condoom correct te gebruiken en na één keer gebruik weg te gooien. Het condoom is een effectieve methode om veilig te vrijen en te genieten!

Het gebruik van condooms is tegenwoordig algemeen bekend. Toch kan het zijn dat je nog vragen hebt als:

  • Wanneer gebruik je een condoom?
  • Waarvoor is een condoom belangrijk?
  • Hoe gebruik je een condoom?
  • Hoe doe je een condoom om?
  • Hoe lang zijn condooms houdbaar?
  • Hoe veilig is een condoom?
  • Hoe werkt een condoom?
  • Waar kun je online condooms kopen?

In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en het je uitleggen zodat je veilig kunt genieten van je seksuele avonturen. Zonder rare SOA’s en ongewenste zwangerschappen achteraf! Wil je weten welke condoom maat het beste bij jouw past? Daarover lees je hier meer.

Wanneer gebruik je een condoom?

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een condoom alleen tijdens geslachtsgemeenschap of orale seks voldoende bescherming biedt. Bij anale seks is het raadzaam om speciale condooms te gebruiken die extra sterk en voorzien zijn van extra glijmiddel. Condooms zijn in diverse diktes verkrijgbaar, zo ook in een ultradunne variant.

Als er gesproken wordt over ‘het condoom’ dan wordt over het algemeen het condoom voor het mannelijke geslachtsdeel, de penis, bedoeld. Overigens bestaan er ook condooms voor vrouwen; dit artikel gaat over het condoom voor mannen.

Als je het condoom goed gebruikt is het een betrouwbaar voorbehoedsmiddel. Het condoom breng je aan vóórdat je begint met je seksuele activiteit.

Waarvoor (of beter gezegd: waartegen) is een condoom belangrijk?

Met condoom kun je ongewenste zwangerschappen voorkomen. Ook zorgt het gebruik van een condoom voor bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Hoewel het condoom een betrouwbaar middel is biedt deze, net als andere voorbehoedsmiddelen, geen 100% betrouwbaarheid als het gaat om het voorkomen van zwangerschappen of besmettelijke ziektes.

Hoe gebruik je een condoom: hoe doe je een condoom om?

Het correct omdoen van een condoom is essentieel om optimale bescherming te garanderen. Volg deze stappen om antwoord op de vraag te krijgen hoe gebruik je een condoom op een veilige manier?

1. Controleer de verpakking

Zorg ervoor dat de verpakking onbeschadigd is en de vervaldatum (houdbaarheidsdatum) nog niet is verstreken. Open de verpakking voorzichtig zonder het condoom te scheuren met scherpe voorwerpen zoals tanden of nagels.

2. Plaats het condoom op de top van de penis

Knijp het topje van het condoom tussen duim en wijsvinger om voldoende ruimte voor sperma te laten. Plaats het condoom op de top van de stijve penis voordat er enig contact plaatsvindt tussen de penis en de vagina, anus of mond. Zorg ervoor dat er geen lucht opgesloten raakt in het condoom door het tuitje aan de bovenkant met je vingers dicht te knijpen. Zorg ook dat er geen sperma of ander lichaamssap zoals voorvocht op je handen zit.

hoe gebruik je een condoom
Knijp de top van het condoom dicht

3. Rol het condoom af

Rol het condoom voorzichtig over de gehele lengte van de penis naar beneden. De meeste condooms zijn voorzien van glijmiddel. Heb je extra glijmiddel nodig? Zorg dan dat je het juiste glijmiddel kiest dat past het condoom van je keuze. Dit is belangrijk om te zorgen dat het condoom niet aangetast wordt.

4. Hoe gebruik je een condoom na de ejaculatie

Direct na de ejaculatie moet het condoom stevig worden vastgehouden bij de basis van de penis, terwijl deze nog steeds stijf is. Trek de penis langzaam terug uit de partner, terwijl je ervoor zorgt dat het condoom intact blijft. Om te zorgen dat het sperma niet uit het condoom loopt kun je er een knoop in leggen. Was daarna goed je handen om te zorgen dat alle sperma en vocht van je handen is.

Belangrijk: Gebruik altijd een nieuw condoom voor elke seksuele handeling om het risico op scheuren of lekken te verminderen. Dit geldt ook na een pijpbeurt zonder gemeenschap.

Hoe lang zijn condooms houdbaar?

Bekijk de vervaldatum op de condoomverpakking

Condooms hebben een vervaldatum (houdbaarheidsdatum) die op de verpakking vermeld staat. Deze datum is meestal gedrukt op de achterkant van de individuele condoomverpakking. Het is belangrijk om condooms te gebruiken voor die datum, omdat de kwaliteit en effectiviteit ervan niet gegarandeerd kan worden.

Controleer de houdbaarheidsdatum op de verpakking

Loop geen risico op scheuren van het condoom

Let goed op bij openen van de verpakking dat je het condoom niet scheurt. En gebruik het condoom voor de vervaldatum. Gebruik na die datum zorgt namelijk voor een grotere kans op scheuren. Het is daarom goed om regelmatig de datum op je condooms te controleren en ze op tijd te vervangen. Zorgvuldigheid is hierbij belangrijk! Na seks mét condoom zit je zeker niet te wachten op een SOA of zwangerschap, toch?

Hoe gebruik je een condoom: hoe veilig is een condoom?

Condooms zijn een effectieve en veilige methode om zwangerschap te voorkomen en bescherming te bieden tegen soa’s, als ze op de juiste manier worden gebruikt. Ze kunnen (letterlijk) een barrière vormen die voorkomt dat sperma, voorvocht of andere lichaamsvloeistoffen in contact komen met je partner. Hoewel condooms zeer effectief zijn, bieden ze nooit (!) 100% garantie. Er is nog steeds een klein risico op zwangerschap of infectie, zelfs bij correct gebruik. Het verkeerd omdoen of afdoen van het condoom leidt ook tot een mindere betrouwbaarheid.

Om de veiligheid te vergroten, is het raadzaam om altijd hoogwaardige condooms te gebruiken, de vervaldatum te controleren, het condoom op de juiste manier om te doen. Ook moet je ze op de juiste plek bewaren; bij kamertemperatuur en uit direct zonlicht.

Waar kun je online condooms kopen?

Condooms zijn gemakkelijk online verkrijgbaar. Zo ben je er zeker van dat je discreet het condoom besteld dat bij je past! Als je bestelt bij onze partner dan heb je de condooms snel in huis!

Samenvatting: hoe gebruik je een condoom?

Het gebruik van condooms is een veilige, effectieve manier om zwangerschappen te voorkomen en bescherming te bieden tegen soa’s. Door een condoom correct om te doen, de vervaldatum te controleren, ze veilig op te bergen en regelmatig te vervangen, kun je optimaal en veilig van de werking van een condoom genieten.

Niet vergeten!

Vertel je sekspartner wat je lekker vindt (en niet!) en zorg voor wederzijdse toestemming. Dit vormt, naast het gebruik van een condoom, altijd de basis voor een gezonde en veilige seksuele ervaring.