Skip to main content

Bondage accessoires gebruik je voor het erotische spel waarbij je je partner controleert, vastbindt of andere dingen doet om een bepaalde spanning en controle te creëren. Bondage is een van de meest opwindende manieren om je seksleven een boost te geven.

Als je net begint met bondage kan het moeilijk zijn om te bepalen waar je mee moet beginnen en wat je hiervoor nodig hebt. De BDSM-scene is namelijk groot en divers. Er zijn dan ook veel producten te koop die jullie kunnen helpen bij een veilige, plezierige bondage ervaring.

In dit artikel zet PeakPlay de top 9 meest essentiële benodigdheden voor bondage op een rijtje, samen met een korte uitleg hoe je ze kunt gebruiken. Dus als je wil beginnen met bondage lees dan snel verder!

# 1. Handboeien

Een van de meest gebruikte bondage accessoires zijn toch wel de handboeien. Je gebruikt ze om de bewegingsvrijheid van de onderdanige te beperken. Hierdoor komt hij of zij in een meer kwetsbare positie. 

Handboeien aan het bed: hoe begin je met deze bondage accessoires?

Vaak bevestig je handboeien aan het bed. Als je nieuw bent in bondage is het belangrijk te weten hoe je dit kunt doen. Om te beginnen heb je een paar stevige handboeien nodig. Ze moeten sterk genoeg zijn om de persoon te beperken die eraan vastzit. Als je het leuk vindt om het extra kinky te maken, kun je kiezen voor handboeien met vetersluiting. 

Hoe maak je de handboeien aan het bed?

Als jullie bed hiervoor geschikt is, bevestig je de handboeien bij voorkeur aan het hoofdeinde van het bed. Als je een houten bed hebt kun je ervoor kiezen om handboeien van steviger materiaal te gebruiken. Hebben jullie een metalen bed dan is het gebruik van speciale kabels om de handboeien aan het bed te bevestigen beter. Zo voorkom je beschadigingen aan je bed. Let er wel op dat je de kabels stevig aan het bed bevestigt. Dit is om te voorkomen dat de handboeien losraken tijdens het spel.

Hoe maak je de handboeien aan een bed zonder hoofdeinde?

Ben je in het bezit van een bed waarbij geen bevestiging aan het hoofdeinde mogelijk is? Kies dan voor een lange kabel die je onder het matras of het bed doorhaalt zodat je zowel aan de linker- als rechterzijde een handboei hebt. Let er wel op dat de kabel lang genoeg is om een goede positie van de armen en/of benen mogelijk te maken.

Handboeien als bondage accessoires voor aan het bed
Je kunt handboeien ook als bondage accessoires gebruiken aan het bed zonder hoofdeinde

Waar moet je op letten als je handboeien aan het bed gebruikt?

Als je hebt besloten waar je de handboeien aan het bed wilt bevestigen, moet je ervoor zorgen dat je de handboeien op de juiste manier bevestigt. Je kunt dit doen door de kabels aan de handboeien te knopen en vervolgens de kabels stevig aan het bed te bevestigen. Zorg er ook voor dat je de kabels niet te strak aantrekt, omdat dit pijn kan veroorzaken. Zijn de handboeien aan het bed bevestigd, dan zijn jullie ready to play! 

#2. Knevels en Ball gags

Knevels worden gebruikt om de bewegingsvrijheid van de onderdanige te beperken en om extra spanning in het spel te brengen. Ze zijn een erg populair accessoire bij het spel van bondage. Door het gebruik van een knevel introduceer je sensatie, maar ook controle. De ball gag wordt vaak gebruikt in bondage-situaties om de onderdanige partner te helpen zich te concentreren op het gevoel van de situatie. Er wordt voorkomen dat ze teveel praten.

Het gebruik van een knevel kan ook een gevoel van kwetsbaarheid en overgave creëren. En dit is juist wat bondage zo aantrekkelijk maakt voor veel mensen. Als je nog niet eerder bondage hebt geprobeerd is het gebruik van een ball gag of een andere knevel een geweldige manier om te beginnen. 

Wat is een knevel precies? En valt een ball gag ook onder deze bondage accessoires?

Een knevel is een stuk materiaal, meestal van katoen of leer, dat je om de mond van je partner bindt. Het doel van de knevel is om de mond van je partner te sluiten, zodat ze niet kunnen praten. Een ball gag is een vorm van een mondknevel, oftewel: je gebruikt deze om de mond van je partner af te sluiten. Dit bondage accessoire wordt veel gebruikt bij het bandagespel. De gag dempt het geluid van de onderdanige (‘sub’) of zorgt voor volledige verhindering bij het spreken. Dit zorgt voor extra spanning. Het laat jou en je partner ervaren wat volledig overgave betekent.

Ball gag voor beginners met luchtgaten

Hoe gebruik je een knevel?

Knevels kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Dit is afhankelijk van wat je wilt bereiken. Je moet hierbij goed begrijpen hoe een knevel werkt. Het gebruik van een knevel brengt namelijk risico’s met zich mee. Als de knevel te strak is aangebracht kan deze de bloedcirculatie belemmeren. Dit kan ernstige schade toebrengen aan de lippen, tanden of tong van je partner. Zorg er dus voor dat de knevel comfortabel is voor je partner en dat hij niet te strak om de mond is gebonden. 

Hoe gebruik je een ball gag als knevel?

Een ball gag kun je ook op verschillende manieren gebruiken. Er zijn daarom verschillende typen ball gags te koop. Het meest voorkomende type is de ball gag die over de mond wordt geschoven. Hierdoor bedek je de mond volledig en is het moeilijk om te praten. Een ander type is de ball gag met riem. Deze wordt aan de achterkant van het hoofd van de onderdanige partner bevestigd. Hierdoor blijft het mondstuk stevig op zijn plaats. 

Waar moet je op letten als je een ball gag gebruikt?

Het is belangrijk dat je altijd een ball gag gebruikt die veilig is voor je partner. Controleer of het materiaal dat je gebruikt veilig is voor je partner en zorg dat de balgag stevig vastzit. Zorg er bij het gebruik van deze bondage accessoires voor dat je partner altijd voldoende lucht krijgt. Als je partner moeite heeft om te ademen haal de balgag er dan meteen af.

Hoe zorg je dat je partner het gebruik van een ball gag prettig vindt?

Het belangrijk dat je partner volledig op de hoogte is wat je van plan bent te gaan doen. Ook moet hij of zij hier akkoord op geven. Het is belangrijk dat jullie ervoor zorgen dat jullie altijd kunnen stoppen met het spel als een van twee dit wenst. De regels van het spel moeten vooraf duidelijk zijn. Controleer altijd of er geen knopen of andere punten in de balgag aanwezig zijn die mogelijk pijn kunnen veroorzaken. Als je op de juiste manier gebruik maakt van een knevel én hierbij alle veiligheidsmaatregelen in acht neemt, is het een geweldige toevoeging aan jullie liefdesspel.

Knevel bij bondage
Een knevel als een van de bondage accessoires kan de onderdanige letterlijk en figuurlijk de mond snoeren

Welk bondagespel kun je spelen met een knevel?

Een van de manieren waarop een knevel kan worden gebruikt is om een ​​spel van macht te creëren. De knevel kan de persoon die deze draagt (de sub) ertoe aanzetten om alles te doen wat de ander zegt. Knevels kunnen als een van de bondage accessoires ook worden gebruikt om sensuele spelletjes te spelen. Hoe precies? Dat laten we aan jouw fantasie over ;).

#3. Maskers en blinddoeken

Maskers en blinddoeken gebruik je tijdens je bondagespel om het zicht van de onderdanige (‘sub’) te blokkeren. Hierdoor is de onderdanige afhankelijker van de ander. Maskers en blinddoeken behoren tot de meest klassieke bondage accessoires. Door middel van deze hulpmiddelen kun je de spanning en het mysterie in de slaapkamer verhogen. Dit gebeurt terwijl jij of je partner de controle overneemt en geniet van een intense seksuele ervaring. 

Waarom gebruik je een masker tijdens bondage?

Maskers en blinddoeken zijn perfect voor het spel van bondage. Waarom? Het is een veilige manier om ervoor te zorgen dat jij je partner niet ziet of andersom! Door het gebruik van een masker of een blinddoek kunnen partners elkaar ongeremd en ongezien verkennen. De spanning die gecreëerd wordt doordat het gezicht verborgen blijft, geeft een extra dimensie aan de ervaring. Door je niets ziet worden aanrakingen en geluiden versterkt en wordt de fysieke nabijheid extra gevoeld.

Bondage masker
Dit leren masker voor bondage voelt heerlijk aan

Welke soorten maskers en blinddoeken zijn te koop?

Er zijn verschillende soorten maskers die je kunt gebruiken als bondage accessoires, zoals leren maskers, kanten maskers, veren maskers en latex maskers. Blinddoeken zijn een geweldig alternatief voor maskers. Ze bieden een ander soort kalmerende duisternis dan een masker. Er zijn verschillende soorten blinddoeken verkrijgbaar: kanten blinddoeken, leren blinddoeken, satijnen blinddoeken en veren blinddoeken. 

Waar moet je op letten als je een masker of een blinddoek gebruikt bij bondage?

Bij het gebruik van maskers en blinddoeken als bondage accessoires is het belangrijk dat je de veiligheid van je partner altijd voorop stelt. Zorg ervoor dat je je partner vooraf goed hebt uitgelegd wat je van plan bent en wees ervan overtuigd dat hij/zij begrijpt hoe het spel werkt. De maskers die je gebruikt moeten goed passen en zeker niet te strak zitten. Bij een blinddoek is het goed erop te letten dat je deze goed plaatst. Je partner mag zich niet benauwd voelen. Verder zorg jullie ervoor dat jullie in elkaars buurt blijven, zodat je kunt ingrijpen mocht dat nodig zijn. 

#4. Bondage touwen

Bondage touwen gebruik je om de onderdanige in verschillende posities te binden. Het is belangrijk om touwen te kiezen die comfortabel en veilig zijn. Bondage touwen moeten stevig zijn, maar ook prettig aanvoelen. 

Waarom gebruik je bondage touwen als een van de bondage accessoires?

Bondage touwen kunnen helpen bij het creëren van verschillende posities tijdens het bondage spel. Deze posities kunnen voor zowel de dominante als de sub prettig zijn.

Welke soorten bondage touw zijn er?

Er zijn verschillende soorten touwen die je kunt gebruiken. De populairste soorten bondage touwen zijn jute, nylon en satijn. Afhankelijk van de situatie kun je ook kiezen voor andere materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan linten, lakens of elastische banden. 

Waar moet je op letten als je bondage met touwen wil doen?

Veiligheid is het allerbelangrijkste bij het gebruik van bondage touwen. Zorg dat je, voordat je begint met vastbinden, dat je de juiste technieken leert. De dominante partner moet weten hoe hij/zij knopen moet maken die stevig zijn, maar niet te strak. Trek de touwen echt nooit te strak aan! Dit kan namelijk pijn én schade aan je lichaam veroorzaken. 

Hoe knoop je bondage touwen?

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om je bondage touwen te knopen. Zo heb je simpele knooptechnieken, zoals de keltische knoop. Je kunt ook voor meer complexe knopen gaan, zoals de bondageboog knoop, de Schotse knoop of de vlechtknoop.

Hoeveel bondage touwen moet je gebruiken?

Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheid touw gebruikt. Als je teveel touw gebruikt kan dit leiden tot ongemak voor je partner. Gebruik je te weinig touw, dan kunnen de knopen te los zijn en is er teveel beweging van de ondergeschikte mogelijk. Als je de juiste technieken leert en de juiste hoeveelheid touw gebruikt, kunnen jullie genieten van de plezierige ervaring die touwen je, als een van de bondage accessoires, kunnen bieden.

Eenvoudige bondageknoop om mee te starten

#5. Bondage klemmen

Bondage klemmen of tepelklemmen gebruik je tijdens het bondage spel om de gevoeligheid van de huid te verhogen. Hiermee verhoog je de erotische ervaring. Tepelklemmen, maar ook andere klemmen, zijn perfect voor de zachtere bondage-spelletjes. Bondage klemmen zijn dé bondage accessoires die er op een geweldige manier voor zorgen dat jullie je bondagespel een stap verder kunnen brengen. 

Wat zijn bondage klemmen? En hoe gebruik je deze bondage accessoires?

Bondage klemmen zijn kleine klemmen die meestal gemaakt zijn van metaal of plastic, met klemmen van rubber of metaal. Er zijn veel verschillende soorten bondage klemmen verkrijgbaar. Zo zijn er bondage klemmen in kleur of een bepaalde stijl. Vrijwel altijd passend bij jouw smaak!

Waar gebruik je bondage klemmen?

Je kunt de bondage klemmen aan je kleding vastmaken en ze vervolgens omhoog trekken om een bepaalde spanning te creëren. Je kunt de klemmen, naast aan je kleding, ook aan het lichaam bevestigen. Dit kan op verschillende plaatsen, zoals aan borsten, buik, benen, armen of andere erogene zones. Je kunt bijvoorbeeld klemmen aanbrengen op de armen en benen van je partner terwijl je bepaalde handelingen doet. 

Soms worden bondage accessoires ook gecombineerd zoals deze halsband met tepelklemmen

Wat voel je met bondage klemmen?

De klemmen zijn ontworpen om een lichte maar aanhoudende pijn te geven. Deze bondage accessoires zorgen daardoor voor een heerlijke sensatie. Het kan ook leuk en opwindend zijn om de bondage klemmen van plaats te veranderen. Hiermee kun je de spanning opbouwen. 

Voor wie zijn bondage klemmen als bondage accessoires geschikt?

Bondage klemmen zijn niet alleen geschikt als bondage accessoires voor ervaren spelers. Iedereen kan het gebruiken mits je ze, met de juiste technieken, op een veilige manier gebruikt. Bondage klemmen kunnen voor iedereen een leuke en spannende manier zijn om het seksuele leven te verrijken. 

#6. Vibrators en speeltjes als bondage accessoires

Om het bondagespel interessanter te maken kun je een vibrator of andere speeltje toevoegen. Het kan namelijk een hele nieuwe dimensie aan het spel toevoegen. Door het gebruik van seksspeeltjes als bondage accessoires kunnen partners op een veilige en plezierige manier nieuwe sensaties en ervaringen ontdekken. Dit kan leiden tot een ​​intensere en meer bevredigende ervaring. 

Hoe begin je met een seksspeeltje bij bondage?

Als je net begint met  bondage is het allereerst belangrijk om de basisprincipes van bondage te begrijpen. Het is belangrijk om je partner te leren kennen en te begrijpen. Vervolgens is het belangrijk om de juiste materialen te gebruiken voor het bedrijven van bondage. De beste materialen zijn stevig, maar niet te stevig, en niet schadelijk voor de huid. Eenmaal je de juiste basis bondage accessoires hebt geselecteerd, kun je beginnen met het introduceren van vibrators en andere seksspeeltjes in je bondage-spel. 

Met een clitoris vibrator kun je de spanning opbouwen tijdens het bondagespel

Waarvoor kun je een vibrator of een ander seksspeeltje gebruiken tijdens de bondage?

Met een vibrator of ander seksspeeltje kun je je vastgebonden partner extra prikkels of stimulatie geven. En je kunt een vibrator gebruiken om spanning op te bouwen. Een wand massager is hiervoor uitermate geschikt. Ook met andere seksspeeltjes kun je je bondage ervaring verrijken. Denk hierbij aan speeltjes als klemmen, zweepjes, vibrerende eitjes en butt plugs. Met deze speeltjes, ontworpen om extra stimulatie te bieden aan de vastgebonden partner, maak je jullie spel nog bevredigender. Op zoek naar een meer intense ervaring? Kies dan voor een meer avontuurlijker seksspeeltjes als bondage accessoires. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elektrostimulatie of spanking. Of aan een speeltje speciaal voor koppels.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een seksspeeltje bij bondage?

Als je eenmaal weet welke seksspeeltjes je wilt gebruiken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de juiste instellingen op deze bondage accessoires gebruikt; volg hierbij de instructies van je (elektrische) seksspeeltjes goed op.

#7. Zwepen en floggers (gesel)

Zwepen en floggers kunnen worden gebruikt om de onderdanige te prikkelen en om extra spanning in het spel te brengen. Ze worden vaak gebruikt bij SM-sessies. Daarbij gebruik je de zweep of flogger als een van de bondage accessoires om de onderdanige partner (‘sub’) te straffen en te plezieren. Een flogger wordt ook wel een gesel genoemd. Als je je partner gehoorzaamt, laat hem of  haar dan zacht over jouw huid strelen met de flogger of zweep. Stout geweest? Je partner mag dan harder slaan met de flogger of zweep. Een flogger heeft mooie, zachte strengen waarmee je je partner liefdevol kunt straffen. In principe heeft een zweep één streng en een gesel meerdere strengen. In praktijk wordt dit onderscheid tussen deze bondage accessoires niet altijd op die manier gemaakt.

Voor wie is een zweep of een flogger?

Misschien denk je dat je veel ervaring nodig hebt om een zweep of gesel veilig en goed te gebruiken. Dit is niet het geval. Als je je verdiept in welk je spel je zacht of hard(er) kunt en wilt spelen met je bondage accessoires, dan is het gebruik ervan voor iedereen. Het is belangrijk dat zowel jij als je partner weten wat je kunt verwachten en tot hoever je kunt gaan.

Waar moet je op letten voordat je met een zweep of gesel begint?

Voordat je begint met het gebruik van zwepen en floggers als bondage accessoires is het belangrijk dat je je partner vertrouwt en dat je van elkaar weet hoe je het wil gaan aanpakken. De ondergeschikte partner moet hierbij altijd op de eerste plaats komen. Het gebruik van een veiligheidswoord is aan te raden. En mocht er iemand gewond raken, dan is het handig wat verbandmiddelen en pleisters bij de hand te hebben. Als je zwepen en floggers met vertrouwen en veiligheid wilt gebruiken, is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van wat je doet. Maak hierover vooraf goede afspraken!

Wat is het verschil tussen de bondage accessoires zweep, flogger en gesel?

Het is belangrijk om te weten hoe je een zweep en een flogger (ook wel gesel genoemd) juist gebruikt. Ze hebben namelijk een verschillend effect op de huid. Bedenk dus vooraf goed wat voor jouw partner het prettigst is. Zwepen zijn meestal gemaakt van leer of lint en geven een steviger gevoel. Floggers of gesels, die ontworpen zijn als bondage accessoires, zijn meestal gemaakt van zachtere materialen zoals zijde of katoen. Floggers zorgen voor een lichtere sensatie dan een zweep. 

Flogger met luxe metalen handvat

Hoe begin je met een zweep of een flogger?

Het is belangrijk om te beginnen met activiteiten met een lichtere intensiteit en deze geleidelijk op te voeren. Uiteraard is dit afhankelijk van wat je partner prettig vindt. Het is aan te raden om te beginnen met lange, trage slagen voordat je kortere, krachtigere slagen gebruikt. Je moet ervoor zorgen dat je slagen niet té krachtig of té hard zijn. Je partner kan anders gewond raken door het gebruik van deze bondage accessoires. Let er ook op dat je partner goed water blijf drinken tijdens het spelen. Het gebruik van een zweep of gesel kan het lichaam nameljk verhitten. Tussen de sessies door moet je partner genoeg tijd hebben om te herstellen. Want alleen zo krijgt de huid de kans om zich te herstellen. 

#8. Bondage schommel of seksschommel

Een bondage schommel is een must-have voor elke bondage-speler. Het is een van de meest gewilde bondage accessoires. De schommel lijkt op een soort van zit-/hangmat, gemaakt van stevige banden. Hierin hang de onderdanige. Hierdoor is hij of zij kwetsbaar en goed te benaderen doordat de benen los van de grond zijn. 

Waarvoor gebruik je een bondage schommel?

Bondage schommels of seksschommels worden gebruikt om een van de partners los van de grond te laten hangen zodat de andere partner hem of haar in verschillende posities kan plaatsen. Bondage schommels kunnen worden gebruikt om verschillende bondage technieken uit te voeren. Zo kunnen ze gebruikt worden om de ene partner van en naar de andere partner te laten bewegen.

Welke soorten bondage schommels zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten bondage schommels. Iedere bondage schommel heeft hierbij zijn eigen voordelen. Sommigen hebben extra opvulling in de zitting of hebben meerdere lussen. Anderen hebben meer gespecialiseerde functies, zoals een systeem waarmee je de schommel aan de deur kunt hangen. Let erop dat de bondage schommel verstelbaar is. Zo kun je je met dit bondage accessoire in verschillende standen letterlijk naar hogere sferen laten brengen.

Waar moet je op letten als je een bondage schommel koopt?

Bij het kopen van een bondage schommel is het belangrijk om na te gaan wat je precies wilt gaan doen met de schommel en wat je budget is. Bedenk hoe je de schommel wilt gaan bevestigen. Kies een schommel die stevig is, comfortabel én geschikt voor de bondage activiteiten die je wilt proberen. Veiligheid is ook belangrijk. Lees na aanschaf goed de veiligheidsvoorschriften en kies de juiste, bijpassende, bondage accessoires om nog meer genot aan je bondage ervaring te beleven.

#9. Glijmiddel

Glijmiddelen zijn een must-have als je het bondage spel gaat spelen. Glijmiddel helpt de touwen soepeler te maken en beschermt de huid tegen schade. 

Welke soorten glijmiddelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten glijmiddelen geschikt als bondage accessoires of beter gezegd: als hulpmiddelen voor een goede, veilige ervaring. Er zijn glijmiddelen op waterbasis, op basis van silliconen en op basis van olie.

Welk glijmiddel is het beste voor bondage?

Glijmiddel op waterbasis is meestal de beste optie voor bondage. De reden hiervoor is dat ze minder plakkerig zijn en gemakkelijker te verwijderen. De glijmiddelen op basis van silliconen zijn geschikter voor langere sessies omdat ze niet zo snel drogen. Een glijmiddel op oliebasis plakt minder.  

Hoe gebruik je glijmiddel tijdens de bondage?

Als je voor het eerst glijmiddel gaat gebruiken is het belangrijk om eerst een kleine hoeveelheid op je vingers aan te brengen en te testen of het goed voelt. Is dit het geval dan kun je meer glijmiddel gebruiken op de gebieden waar je je bondage accessoires wil gaan gebruiken. Dit is bijvoorbeeld op de plek van het bondage touw. Breng het glijmiddel niet te dik aan, omdat het anders kan verharden en pijn kan veroorzaken. Om te leren hoe je glijmiddelen kunt gebruiken bij bondage zijn er veel tutorials en boeken beschikbaar, zowel online als offline. 

Waar moet je op letten bij het gebruik van glijmiddel als bondage accessoire?

Is het bondagespel afgelopen? Verwijder dan de restanten glijmiddel zodat je irritatie voorkomt. Daarnaast is het belangrijk dat je de huid na afloop goed wast en hydrateert (bijvoorbeeld met vochtinbrengende crème) voor een prettige ervaring.

Extra spannend en opwindend

Door toevoeging van de juiste bondage accessoires in het bondagespel maak je jullie ervaring interessanter én opwindender. Vergeet niet om altijd veilig te spelen en elkaar grenzen te blijven checken en respecteren. En zorg ervoor dat je de bondage accessoires voor en na je spel goed schoonmaakt. En ben je letterlijk toe aan een pleziertje buiten de deur, denk dan eens aan een BDSM hotel. Veel plezier!

Naar het volgende hoogtepunt

Op zoek naar een nieuw hoogtepunt? Lees dan ook eens de volgende artikelen: